Catalog produse
CARE ESTE DIFERENTA DINTRE CULORILE ACRILICE, TEMPERA SI GUASE? 25/05/2019

Atat culorile acrilice, cat si tempera si guasele, se dizolva in apa. Si totusi, care este diferenta dintre ele?

O dilema des intalnita in randul celor care vor sa inceapa pictura, este intelegerea diferentelor dintre tipurile de vopsele. Abia dupa ce intelegi cum functioneaza ele iti poti face o idee despre ce ai vrea sa alegi pentru inceput. Apoi, dupa un timp in care te familiarizezi cu ele, poti decide daca ti se potrivesc, sau vrei sa le incerci si pe altele.

Caracteristicile culorilor tempera

Componenta

Vopselele “tempera” sunt mai vechi decat mult-cunoscutele si mult-folositele vopsele pe baza de ulei, si, cu mult mai vechi decat guasele si acrilicelele. Astazi, ele nu mai sunt insa la fel de populare ca in trecut. Tempera ramane insa mediul cel mai folosit pentru pictarea icoanelor bizantine.

In componenta lor intra pigmentul amestecat cu emulsie din galbenus de ou (pe langa ou mai pot fi adaugate miere si rasini vegetale, plus putina apa).

Comportamentul culorii

Vopseaua tempera se usuca rapid. Se aplica in straturi subtiri, transparente sau semi-opace. Dupa uscare, o astfel de pictura este lipsita de stralucire, are un aspect mat, iar culorile nu sunt foarte vii (mai degraba pastelate decat saturate). In timp insa nuantele raman nemodificate (nu se ingalbenesc).

 

Solubilitatea

Tempera sunt vopsele ce pot fi amestecate nu doar cu putina apa, ci si cu o emulsie de galbenus de ou (se poate folosi si albusul, dar cel mai adesea, se prepara doar din galbenus, la care poti adauga putin otet). Cantitatea de emulsie pe care o adaugi in amestecul de tempera si apa este variabila, in functie de gradul de transparenta pe care il doresiti. Este o buna metoda de a picta pe sticla. Tine cont de faptul ca, pe masura ce pictezi, vopseaua pregatita pe paleta se usuca, si de aceea trebuie adaugata, din cand in cand, putina apa.

Dupa uscarea unei vopsele astfel preparate, ea nu mai poate fi folosita.

Suportul pentru pictura cu tempera

Nu se recomnada folosirea vopselelor tempera pe panza, ci doar pe hartii speciale (mai groase decat cele pentru desen), lemn sau sticla. Pe hartie ele se comporta precum acuarelele, in functie de cantitatea de apa pe care o adaugi.

Cel mai adesea insa, se picteaza pe blat de lemn si sticla – in scopul realizarii icoanelor. 

Caracteristicile guaselor

Componenta

Guasa este o varietate de tempera, dar, are in compozia sa guma arabica. Aceasta substranta schimba putin proprietatile vopselei, in sensul ca, nediluata, are un aspect mai saturat decat tempera, iar culoarea este mai opaca.

Pelicula de vopsea nu este foarte rezistenta din punct de vedere al elasticitatii. La fel ca si in cazul vopselei tempera clasice, aplicata in strat gros, poate sa crape.

Comportamentul culorii

Culorile guaselor se pastreaza mai vii dupa uscare, insa, nuantele deschise se inchid si nuantele inchise se deschid. 

Spre deosebire de acuarele si tempera, guasele sunt mai opace. Cu aceste vopsele poti picta strat peste strat, nediluat, acoperind “greseli” sau pur si simplu adaugand detalii in prim-plan, peste fundal. Poti pune culori deschise peste cele inchise, lucru imposibil cu tempera.

Solubilitatea

Atunci cand o lucrare, executata cu acuarele, tempera sau guase, este finalizata, ea risca sa fie deteriorata in contact cu umezeala. Vopselele tempera si guase sunt ambele solubile in apa dupa uscare. De aceea, un tablou astfel pictat, se expune sub sticla.

Tot aceasta proprietate, cea a solubilitatii dupa usare, iti lasa libertatea de a sterge anumite zone ale picturii pentru a corecta.

Suportul pentru pictura cu guase

Nu se poate picta pe hartie subtire cu guase. Daca sunt prea diluate, hartia se va ondula, iar daca sunt prea pastoase, hartia va fi prea incarcata si nu va sustine greutatea.

Caracteristicile acrilicelor

Componenta

In componenta culorilor acrilice intra, pe langa pingment, un liant acrilic – o substanta chimica sintetica recent folosita in acest domeniu al picturii. 

In functie de caracteristicile liantului si a componentelor auxiliare, putem avea de-a face cu vopsele mate, satinate sau lucioase (aspect final dupa uscare).

Cea mai importanta caracteristica care diferentiaza vopselele acrilice de tempera si guase este insolubilitatea in apa dupa uscare. Acest lucru le face foarte practice pentru pictura pe diverse suprafete, nefiind nevoie de protejarea lucrarii finale sub sticla.

Atentie la pensule! Acestea trebuie spalate imediat inainte sa se usuce vopseaua pe ele. In caz contrar, ele nu mai pot fi recuperate.

Pelicula finala este putin lipicioasa, dar se poate lacui atat cu lac pe baza de apa, cat si cu lac acrilic.

Comportamentul culorii

Culorile sunt vibrante, iar prin comparatie cu vopselele pe baza de ulei, au trei mari avantaje: 

  • Culorile nu se ingalbenesc in timp
  • Timpul de uscare este mult mai rapid
  • Se evita toxicitatea aditivilor pentru pictura

Solubilitatea

Si vopselele acrilice se pot dilua cu apa… DAR…..Desi se dizolva in apa, spre deosebire de tempera si guase, nu este indicata utilizarea unei proportii mai mare de 30% apa in amestecul cu care pictezi. O cantitate mai mare de apa reduce aderenta vopselei la suport si te poti trezi cu vopsea care se desprinde. Liantul acrilic din compozitie este defapt un polimer a caror particule “se leaga” atata timp cat distanta dintre ele nu este “umpluta” cu apa.

Tehnica picturii cu vopsele acrilice a evoluat foarte mult in epoca contemporana, fiind cea mai moderna dintre toate tehnicile cunoscute.

Astfel, au aparut tot felul de substante, numite medii de dilutie, care schimba proprietatile vopselei acrilice (fara a fi insa toxice). Aceste paste si geluri sunt folosite cu success in loc de apa, dar pot fi costisitoare.

Atunci cand sunt amestecate cu diferitele medii, acrilicele pot capata un luciu asemanator cu vopselele de ulei, uscarea lor poate fi intarziata, consistenta lor poate fi ingrosata, etc. Cei care doresc sa aprofundeze pictura abstracta sau decoratiunile pot apela si la alt fel de substante: cu efect de nisip, cu efect de crapaturi, cu efect de vitraliu.

Cele mai noi sortimente de vopsele acrilice sunt cele “vinilice“. Acestea sunt cunoscute pentru faptul ca nu lasa urme de pensula dupa ce sunt puse pe suportul de pictura (datorita substantei vinil din componenta lor). Combinate cu un mediu de picurare (“pouring medium”), se pot obtine efecte abstracte interesante.

Suportul pentru pictura cu acrilice

Posibilitatile de utilizare sunt atat de diverse, incat se poate spune ca mediul acrilic este cel mai versatil mediu de pictura. Poti picta cu acrilice pe aproape orice tip de suprafata (hartie groasa, lemn, sticla, lut, piatra). Cred ca singura exceptie ar putea fi metalul, respectiv suprafetele foarte netede, lucioase. 

Alte vopsele pe baza de apa

Ca sa complicam lucrurile si mai mult, afla ca exista mai multe tipuri de vopsele pe care le poti dilua cu putina apa. 

De exemplu, culorile pentru textile, atunci cand pictezi cu ele, le poti lungi cu apa pentru un efect mai pastelat, sau pentru a picta in straturi. Dar, odata uscate, dupa ce speli odata hainele pictate, si apoi le calci cu firul de calcat (care produce o temperatura inalta), vopseaua se fixeaza in tesatura si nu mai iese la spalat. O categorie aparte sunt vopselele pentru matase.

Vopselele pentru sticla si vitralii pot fi tot pe baza de apa, dar, pentru un efect optim, recomand amestecarea lor cu galbenus de ou. Transparenta si stralucirea acestor vopsele amestecate cu emulsia din galbenus de ou o egaleaza cu succes pe cea a vopselelor pe baza de ulei.

Vopselele pentru ceramica sunt si ele lichide, iar dupa arderea in cuptor, se fixeza, urmand ca lacuirea vasului din ceramica sa protejeze pictura.


CONCLUZIE: Atunci cand esti la inceput de drum in pictura, si vrei sa alegi mediul de lucru, pune in balanta avantajele si dezavantajele prezentate.

Ca adult, poti inclina usor balanta in favoarea acrilicelor daca iei in considerare versatilitatea lor. Pe de alta parte, daca nu vrei sa investesti prea mult in acest hobby, guasele ar putea fi o varianta mai ieftina. Iar pentru cei care doresc sa aprofundeze tehnica icoanelor bizantine, recomandate sunt vopselele tempera.

Vopselele pentru copii sunt, cel mai adesea, guase (nu tempera, cum se crede). Asta pentru ca au o compozitie mai non-toxica comparativ cu alte vopsele, si se pot curata cu apa daca stropii de culoare ajung pe diverse suprafete.