CUM ITI AJUTI COPILUL LA TEME - SFATURI SI RECOMANDARI 27/08/2020

Temele pentru acasa nu sunt chiar cel mai indragit capitol din viata unui elev. Uneori, nici din viata unui parinte, mai ales cand acesta este destul de obosit si prins in treburile casnice sau dificultati la locul de munca.
Din fericire, insa, exista metode prin care facutul temelor poate deveni un moment placut, interactiv si antrenant atat pentru cel mic, cat si pentru parinte. Iata cateva dintre ideile propuse de noi!

Organizeaza spatiul de lucru

Locul in care faceti temele este important. Detaliile decorative il pot motiva si determina pe cel mic sau dimpotriva, il pot distrage. Recomandat este sa nu tineti televizorul deschis atunci cand faceti temele si sa nu lasati telefoanele sau alte gadgeturi sa va intrerupa des. Daca spatiul va permite, ideal este sa amenajati o zona dedicata doar studiului, care sa ii deschida celui mic apetitul pentru cunoastere si sa ii ofere toate cele necesare pentru a invata. Un birou potrivit inaltimii copilului, care sa ii permita sa stea confortabil, nu ghemuit sau cocosat, o biblioteca in care sa isi puna manualele, rechizitele necesare, instrumentele de scris, accesoriile pentru birou, un calendar si cateva sisteme de afisare pot stimula dorinta de invatare a celui mic si ii asigura confortul psihic necesar rezolvarii temelor. De asemenea, il poti incuraja sa isi personalizeze el spatiul, decorandu-l cu imagini, poezii, lucruri pe care le invata la scoala si care i-au placut in mod special.

Cauta metode alternative de invatare​

Procesul de invatare poate deveni plictisitor chiar si pentru cel mai silitor copil. Pentru a-l ajuta sa iasa din rutina si sa gaseasca placere in informatiile pe care le studiaza, ii poti prezenta celui mic metode alternative de invatare. De exemplu, metoda mind map/mind mapping (harta mintii), copacul ideilor sunt metode prin care copilul poate verifica si descoperi cate informatii a retinut dupa ce a citit sau a memorat o anumita lectie. Pentru aceste metode, se foloseste o foaie tip flipchart, in mijlocul careia se deseneaza o imagine care sa incadreze sau sa reprezinte subiectul studiat, iar din desenul acesta copilul va trasa mai multe ramuri si simboluri cu ideile si informatiile pe care si le aminteste despre acea lectie.

Utilizarea unor sisteme de afisare tip:

Flipchart

Table magnetice 

Whiteboard mobil 

Table magnetice ceramice

il poate ajuta pe cel mic sa isi antreneze memoria vizuala, sa isi dezvolte capacitatile creative si abilitatea de a face rapid conexiuni, dar si sa transforme procesul invatarii in unul placut si mult mai interactiv.

 

Stabiliti impreuna programul potrivit

Dincolo de rolul de invatare pe care il au temele pentru acasa, rutina lor il poate educa pe copil sa isi prioritizeze activitatile si sa isi organizeze un program de lucru. Prin disciplina, poate intelege faptul ca, atunci cand isi respecta programul, va avea timp si pentru joaca, dar si pentru teme. Discuta cu cel mic si stabiliti o anumita perioada din zi dedicata temelor. Notati exact ora la care incepeti sa lucrati, dar si cand ar fi ideal sa incheiati exercitiile. Pentru a evita aglomerarea, va puteti folosi de un calendar sau chiar de un planner magnetic saptamanal pe care sa il puneti pe perete, la vedere, si in care sa treceti subiectele pe care le aveti de rezolvat. In felul acesta, va fi mult mai usor sa va organizati si sa respectati programul stabilit. De asemenea, plannerul este util mai ales in cazul copiilor care au si alte activitati in afara scolii: cursuri de limba straina, lectii de pian, de chitara, anumite activitati sportive.

Incurajeaza-i efortul

Panourile, tablele magnetice sau flipchartul pot fi folosite si pentru a incuraja efortul celui mic. Desenati impreuna un tabel saptamanal in care sa puneti toate materiile si, pentru fiecare tema rezolvata corect sau lectie invatata bine, cel mic va primi cate o steluta. Pentru a-l motiva si mai mult, puteti stabili ca la un anumit numar de stelute, sa fie premiat cu un mic bonus.

Nu in ultimul rand, este important ca el sa stie ca munca depusa este apreciata si recunoscuta de ambii parinti. Sustine-l cu incredere atunci cand are dificultati si incurajeaza-i eforturile!

visibility 550